Küresel bilim adamları, DSÖ tarafından barındırılan forumda SARS-CoV-2 varyantları araştırmasını ikiye katladı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bilimsel işbirliğini genişletmek ve COVID-19’a neden olan virüs olan SARS-CoV-2’nin ortaya çıkan varyantlarını izlemek için harekete geçerken, küresel bilim adamları COVID-19 ile ilgili araştırmaları yoğunlaştırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından toplanan, dünyanın dört bir yanından bilim adamlarının bir gün süren sanal toplantısı, kritik bilgi boşluklarını ve virüsün ortaya çıkan varyantları için araştırma önceliklerini tartışmak üzere 124 ülkeden 1.750’den fazla uzmanı bir araya getirdi.

Onları memnuniyetle karşılayan DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bilim ve araştırma, salgına yanıt vermede ilk günden beri hayati bir rol oynadı ve DSÖ’nün yaptığı her şeyin kalp atışı olmaya devam edecek” dedi.

Konsültasyon, epidemiyoloji ve matematiksel modelleme, evrimsel biyoloji, hayvan modelleri, tahliller ve teşhisler, klinik yönetim ve terapötikler ve aşıları kapsayan altı tematik alan etrafında yapılandırıldı.

Bilim adamları, ortaya çıkan varyantların teşhisler, tedaviler ve aşılar üzerindeki potansiyel etkisini erken tespit etmek ve anlamak için araştırmanın önemine dikkat çekti.

Disiplinler arası koordinasyonu geliştirirken yeni SARS-CoV-2 varyantları araştırmasını küresel araştırma ve yenilik gündemine entegre etmenin önemi konusunda bir fikir birliği vardı.

DSÖ Ar-Ge Planı Başkanı Dr. Ana Maria Henao Restrepo, “Toplu hedefimiz, oyunun önüne geçmek ve endişe verici varyantları hızlı bir şekilde belirlemek ve incelemek ve bunların hastalık kontrol çabaları üzerindeki etkilerini anlamak için küresel bir mekanizmaya sahip olmaktır” dedi.

Öyle virüsler mutasyona normal , ama daha SARS-CoV-2 virüs yayılır, sahip olduğu fazla fırsat değiştirmek için. Yüksek iletim seviyeleri, daha fazla varyantın ortaya çıkmasını beklememiz gerektiği anlamına gelir.

Of önemli varyantları şimdiye kadar bildirilen bazı iletimlilik artışları ancak hastalık şiddeti ile ilişkilidir. Değişikliklerin halk sağlığı araçlarını ve önlemlerini etkileyip etkilemediğini ele alan araştırmalar devam etmektedir.

Genomik sıralama, yeni varyantların tanımlanmasında ve bunlara yanıt verilmesinde kritik öneme sahiptir.

Şimdiye kadar 350.000 şaşırtıcı sekans halka açık olarak paylaşıldı, ancak çoğu sadece birkaç ülkeden geliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün COVID-19 Teknik Lideri Dr.

Dünya genelinde artan sıralama kapasitesi , DSÖ için öncelikli bir araştırma alanıdır.

Endişe uyandıran suşları izlemek için daha iyi gözetim ve laboratuvar kapasitesi, kritik araştırmaların her seferinde derhal başlatılabilmesi için küresel olarak kabul edilmiş mekanizmalar aracılığıyla virüs ve serum örneklerinin anında paylaşılmasıyla desteklenmelidir.

Bilim adamları, yeni SARS-CoV-2 varyantlarının saptanmasını ve değerlendirilmesini kolaylaştıran kritik klinik, epidemiyolojik ve virüs verilerini belgelemek için ulusal veri platformlarının önemini vurguladılar.